ελ

Ο Κ. Ζαχαρίου εξειδικεύτηκε στη χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης. Τα τελευταία τριάντα χρόνια ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με παθήσεις και κακώσεις της ΣΣ. Οι παραμορφώσεις της ΣΣ, σκολίωση και κύφωση όπως και οι εκφυλιστικές παθήσεις, η σπονδυλική αστάθεια, οι όγκοι, τα κατάγματα, η οσφυαλγία διαφόρου αιτιολογίας, φλεγμονές, αγκυλωτική σπονδυλίτιδα, αποτυχημένες χειρουργικές επεμβάσεις κλπ. αποτελούν την κύρια εκπαίδευση και την ενασχόληση του, στα εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού και του εσωτερικού. Η διάγνωση και η αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων της ΣΣ είναι η κύρια εργασία του είτε χειρουργική είτε συντηρητική αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών της σπονδυλικής στήλης. Για δεκατρία συνεχή χρόνια υπήρξε Συντονιστής-Διευθυντής του Τμήματος Σκολίωσης και Σπονδυλικής Στήλης του Νοσοκομείου ΚΑΤ στην Αθήνα.

Το Τμήμα αυτό αποτελεί το μοναδικό στην Ελλάδα που είναι ενταγμένο επίσημα σε οργανισμό Νοσοκομείου και ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με παθήσεις και κακώσεις της Σπονδυλικής Στήλης. Είναι το μοναδικό ιατρικό τμήμα στη χώρα μας που δικαιούται να χορηγεί πιστοποιητικό εκπαίδευσης στη χειρουργική της ΣΣ. Στις 31 Δεκεμβρίου 2013 αποχωρεί από το Νοσοκομείο ΚΑΤ

Το 2009 η AO International και Synthes αναγνωρίζουν την κλινική του Κ. Ζαχαρίου ότι εκπληρώνει όλες τις προϋποθέσεις για να καταστεί εκπαιδευτικό κέντρο στην χειρουργική της ΣΣ για ορθοπαιδικούς και νευροχειρουργούς με εμπειρία για μοντέρνες εφαρμογές χειρουργικής. Ο ίδιος εκπαιδεύτηκε στα μεγαλύτερα ειδικά κέντρα του εξωτερικού, στα θέματα Σκολίωση-Κύφωση και τις άλλες παθήσεις της χειρουργικής της ΣΣ. Αξιοσημείωτο είναι το εκπαιδευτικό του έργο.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Eλληνικής Εταιρείας ΣΣ, του Τμήματος Παθήσεων ΣΣ, Πρόεδρος Συνεδρίων ‘’N. Giannestras-Smyrnis’’, Μέλος Επιστημονικών και Οργανωτικών Επιτροπών Συνεδρίων, υπήρξε μέλος της επιστημονικής επιτροπής του International ArgoSpine Society, Οργανωτής του 4ου China International Spine Symposium υπό την αιγίδα του China Spine Education Centre, που είχαν αντικείμενο την ΣΣ. Ακόμα διετέλεσε Πρόεδρος επιτροπών του νοσοκομείου ΚΑΤ για την αναδιοργάνωση και μηχανογράφηση του επιστημονικού αρχείου του νοσοκομείου. Υπήρξε εισηγητής και κριτής σε προκηρύξεις, πρόσληψης ορθοπαιδικών γιατρών στο ΕΣΥ.

Το κοινωνικό και ερευνητικό του έργο είναι πλούσιο. Οργάνωση και εκτέλεση εξορμήσεων στη επαρχία με τα προγράμματα school Screening, μαζική εξέταση μαθητικού πληθυσμού, για ανίχνευση των παραμορφώσεων της ΣΣ, στο μαθητικό πληθυσμό κατά τον οποίο εξετάστηκαν μέχρι σήμερα 570,000 παιδιά στην Ελλάδα και Κύπρο. Πολλαπλές οι ομιλίες και διαλέξεις για ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και εκπαίδευση γονέων και μαθητών για τις παραμορφώσεις της ΣΣ, για τα τροχαία ατυχήματα των μαθητών κλπ σε πολλές πόλεις της Ελληνικής Επαρχίας, Αττικής και Κύπρο.

Μαζί με τον Δ. Αντωνίου†, σχεδίασαν το DDB και L-DDB, δυναμικό διορθωτικό κηδεμόνα σκολίωσης και κύφωσης που πρωτοπαρουσιάστηκε στην SRS-Bermuda και αποτελεί σήμερα τον δυναμικότερο και ισχυρότερο διορθωτικό κηδεμόνα για την συντηρητική αντιμετώπιση των παραμορφώσεων της σπονδυλικής στήλης. . Στο εργαστήριο αντοχής υλικών του ΕΜΠ πραγματοποίησε τις μελέτες και πειραματικές εργασίες για τις δυνάμεις πρόκλησης των καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης. Με το ΓΚΝ Γεννηματάς και το εργαστήριο βιοχημείας αναζητήθηκαν στο αίμα ασθενών, παράγοντες και ουσίες για την συσχέτιση των ευρημάτων με το γενεσιουργό αίτιο και την παθολογία των παραμορφώσεων της ΣΣ.

Η διδακτορική του διατριβή από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, πραγματεύεται το θέμα ‘’Η Ορθοπαιδική στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη. Μελέτη της Χρησιμοποίησης και Λειτουργικής Αποτελεσματικότητος των Υπηρεσιών Υγείας ‘’.

Μετά από συνεννοήσεις του, με το Υπουργείο Υγείας Κύπρου, οι ασθενείς από την Κύπρο, χειρουργούνται πλέον στο Τμήμα μας και όχι στην Αγγλία, Γερμανία ή Ισραήλ . Το Τμήμα του Dr. Ζαχαρίου επισκέφτηκαν και παρέμειναν για εκπαίδευση στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης ξένοι χειρουργοί, καθηγητές νευροχειρουργικής και ορθοπαιδικής αφού μεγάλη εταιρεία ενέταξε την κλινική του στα παγκόσμια νοσηλευτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που έχουν τα μέσα και την δυνατότητα εκπαίδευσης.

Ο Κ. Ζαχαρίου και η κλινική του συμμετέχουν από τον Οκτώβριου του 2012 στη μεγάλη πειραματική μελέτη και εργασία που διεξάγεται σε επιλεγμένα κέντρα όλου του κόσμου της εταιρείας AMGEN γα την δράση και αποτελεσματικότητα νέου φαρμάκου για την οστεοπόρωση. Η εταιρεία αυτή θεωρείται η μεγαλύτερη του κόσμου σε έρευνα και παραγωγή φαρμάκων για την οστεοπόρωση. Η μελέτη αυτή έχει λάβει όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά από USA,EE, Ελληνική Κυβέρνηση κλπ.

Ο Dr. Ζαχαρίου υπήρξε ο πρώτος χειρουργός σπονδυλικής στήλης που εφάρμοσε την μοντέρνα τεχνική, των διαυχενικών βιδών στην Ελλάδα το 1989, μέθοδος που σήμερα αποτελεί το gold Standard της χειρουργικής της ΣΣ.

Η μοντέρνα αυτή μέθοδος αποτελεί την περισσότερο χρησιμοποιούμενη τεχνική σήμερα και εφαρμόζεται σε όλα τα εξειδικευμένα κέντρα χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης.

Το 2001-2003 μετά από συζητήσεις και σχεδιασμούς με την εταιρεία κατασκευής εμφυτεύσιμου ορθοπαιδικού υλικού, Swisspine, στην Αθήνα και Νότιο Αφρική σχεδιάστηκε και παράχθηκε το πολυαξονικό άγκιστρο, που απόκτησε και παγκόσμια πατέντα. Για πρώτη φορά παγκόσμια σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν άγκιστρα (hooks) πολυαξονικά για την σύνδεση ράβδου και αγκίστρων. Τα άγκιστρα είχαν πλήρη σειρά για εφαρμογή υποπετάλια, εγκάρσιας απόφυσης και υποπετάλια, στη θωρακική και οσφυϊκή σπονδυλική στήλη. Η εταιρεία για να τιμήσει την ιδέα και τον σχεδιασμό του Κ. Ζαχαρίου ονόμασε την νέα αυτή σειρά ‘’KΖ-Series’’. Το νέο αυτό υλικό το χρησιμοποιήσαμε και εμείς στο Τμήμα Σκολίωσης & Σπονδυλικής Στήλης στο νοσοκομείο ΚΑΤ.

Επί Διευθύνσεως του Κ. Ζαχαρίου, το Υπουργείο Υγείας, αναγνωρίζοντας το πλούσιο έργο και την προσφορά της κλινικής , που απετέλεσε κέντρο αναφοράς για ολόκληρη την Ελλάδα, προσφέροντας υψηλή χειρουργική με μοντέρνες μεθόδους και υλικά, αναβαθμίζει την μέχρι τότε λειτουργούσα Μονάδα, ενταγμένη σε γενικό ορθοπαιδικό Τμήμα σε πλήρες αυτόνομο Τμήμα (Κλινική)

Η ευαισθησία και η επιθυμία του για επιμόρφωση-εκπαίδευση στο εξωτερικό και προώθηση των νέων γιατρών ανάλαβε την υποτροφία για Έλληνα νέο Ορθοπαιδικό μέσω ΤΠΣΣ για το ESDS Traveling Fellowship (1998). Έχει καθιερώσει πριν από μια δεκαετία, που δίνονται κάθε χρόνο, τα δύο βραβεία ‘’Βίκυ Ζαχαρίου’’ που απονέμεται στη καλύτερη εργασία που αφορά τη σπονδυλική Στήλη και την υποτροφία ‘’Δημήτρης Μανιός’’ που απονέμεται στο καλύτερο νέο γιατρό που παρουσιάζει μελέτη ή εργασία, στα συνέδρια του Τμήματος Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης, στα συνέδρια της ΕΕΧΟΤ, και της Ορθοπαιδικής Εταιρείας Κύπρου.

Δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των νέων ορθοπαιδικών που ασχολούνται σήμερα, με την χειρουργική της ΣΣ στη χώρα μας, υπήρξαν μαθητές του.

Πλούσια η δράση του σε κλινικές και πειραματικές, μελέτες. Πέραν των πεντακοσίων εργασιών, διαλέξεων, εργασιών, κλπ. έχει παρουσιάσει σε πολλά αμφιθέατρα του εξωτερικού και της Ελλάδας . Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος των μεγαλύτερων επιστημονικών εταιρειών της Σπονδυλικής Στήλης στον κόσμο.

Ο ΚΖ είναι ενεργό μέλος των Επιστημονικών Εταιρειών:

  • American Academy of Orthopedic Surgeon-USA
  • American Association of Orthopedic Surgeon- USA
  • Society for Minimally Invasive Spine Surgery-USA
  • Spine Society of Europe
  • Spine Arthroplasty Society- USA
  • AO Spine International - SWISS
  • ARGOSpine - FRANCE
  • International Society for the advancement of Spine Surgery- USA
  • Cervical Spine Society USA-EUROPE
  • New York Academy of Sciences
  • American Association for the Advancement of Science-USA
  • E.F.OR.T European Federation of National Association of Orthopedic and Traumatology
  • Κολλέγιο Ελλήνων Ορθοπαιδικών Χειρουργών
  • Ελληνική Εταιρεία Σπονδυλικής Στήλης (ιδρυτικό μέλος, Πρόεδρος)
  • Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
  • Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών
  • Ελληνική Εταιρεία Ορθοπαιδικής & Τραυματολογίας
  • Τμήμα Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης (Ιδρυτικό μέλος, Πρόεδρος)
  • Τμήμα Όγκων των Οστών (Ιδρυτικό μέλος)
  • Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Χειρουργικής
  • Τμήμα Πληροφορικής της ΕΕΧΟΤ (ιδρυτικό μέλος)
  • Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο
  • Ορθοπαιδική Εταιρεία Κύπρου

Όγκος Επεμβάσεων Σπονδυλικής Στήλης 1976-2013

και οι Διατελέσαντες Διευθυντές
της Κλινικής

Στον πιο κάτω πίνακα φαίνεται ο όγκος των χειρουργικών επεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Τμήμα Σκολίωσης και Σπονδυλικής Στήλης του Νοσοκομείου ΚΑΤ από την εποχή της ίδρυσης του 1976 μέχρι και το 2013. Ακόμα παρουσιάζεται η κατανομή των επεμβάσεων ανά έτος και ανά Διευθυντή. Ανοδικός ήταν όγκος των επεμβάσεων, πλην των ετών 2011 και 2012 λόγω περιορισμού των χειρουργικών αιθουσών και της αταξίας που επικρατούσε στο νοσοκομείο. Σε όλες τις επεμβάσεις χρησιμοποιήθηκαν οι μοντέρνες τεχνικές με τα πλέον σύγχρονα υλικά.

  • Παναγιώτης Σμυρνής
    1976-1986 (Διευθυντής 10 χρόνια)
  • Γιάννης Βαλαβάνης
    1997-2001 (Διευθυντής 4 χρόνια)
  • Δημήτρης Αντωνίου
    1987-1997 (Διευθυντής 10 χρόνια)
  • Κώστας Ζαχαρίου
    2001-2013 (Διευθυντής 13 χρόνια)