ελ

ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ - Στηρικτικές Ζώνες

Αρκετές είναι οι λέξεις που χρησιμοποιούμε για να χαρακτηρίσουμε τα μέσα που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε τη προσπάθεια μας για να ακινητοποιήσουμε ή να σταθεροποιήσουμε και να τοποθετήσουμε τη ΣΣ σε μια θέση καλύτερη από την προηγούμενη παθολογική.

Κηδεμόνας, νάρθηκας, ζώνη, brace, lastex, κλπ. Όλα αυτά σημαίνουν περίπου το ίδιο πράγμα αφού αναφέρονται σε κατασκευές που σκοπό έχουν τη ναρθηκοποίηση της ΣΣ. Αποτελούνται από διαφορετικό υλικό όπως ύφασμα, ελαστικό, πλαστικό, με προσθήκη ή όχι επιπλέον στηρικτικών στοιχείων όπως μπανέλες πλαστικές ή μεταλλικές ή ράβδους αλουμινίου κλπ.

Ανάλογα με τη περιοχή που τοποθετούνται διακρίνονται σε αυχενικούς, θωρακικούς, αυχενοθωρακικούς, ολόκληρης της ΣΣ, και οσφυϊκούς ή οσφυοϊερούς. Ανάλογα με τη πάθηση, επιλέγεται ο πιο κατάλληλος κηδεμόνας.

Κηδεμόνας Σκολίωσης-κύφωσης:

Βλέπε: Οικογενειακός Οδηγός σκολίωσης.

Οι σημερινοί κηδεμόνες είναι κατασκευασμένοι από θερμοπλαστικό υλικό, λαμβάνονται μέτρα σε κάθε περίπτωση για κάθε ασθενή και δεν είναι προκατασκευασμένοι όπως παλαιότερα. Είναι υπομασχάλιοι εκτός από τον αρχαίο Milwaukie  που φτάνει μέχρι το πηγούνι που ακόμα κατασκευάζεται σε ορισμένα κέντρα στην Αμερική. Συνηθέστερος και δυναμικότερος που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα είναι ο DDB (DynamicDerotationBrace) που προσφέρει και διορθωτικές δυνάμεις παθητικά αλλά και ενεργητικά με τη λειτουργία της αναπνοής όπως επίσης και αντιστροφική διόρθωση με τα ελάσματα που έχει στο πίσω μέρος. Άλλος κηδεμόνας είναι ο Cheneau. Πριν μερικά χρόνια πρωτοχρησιμοποιήθηκε στο Καναδά  ένας κηδεμόνας από υφασμάτινους ιμάντες ο SpineCorπου δυστυχώς τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα και πολλά παιδιά οδηγήθηκαν σε μεγάλη   επιδείνωση και τελικά στο χειρουργείο.

Αυχενικοί κηδεμόνες: 

Διαφόρων ειδών και τύπων, τοποθετούνται μετά από αυχενικές επεμβάσεις ή τραυματισμούς ή και παθήσεις με σκοπό την ακινητοποίηση του αυχένα. Ποτέ δεν επιτυγχάνεται απόλυτη ακινητοποίηση του αυχένα με οποιοδήποτε κηδεμόνα, είναι όμως ένα μέσο περιορισμού της κινητικότητας.

Οσφυϊκές – Οσφυοϊερές ζώνες:

Στόχος είναι ο περιορισμός της κινητικότητας της περιοχής, είτε μετά από επέμβαση, ή σε οσφυαλγία ή ισχιαλγία ώστε να βοηθηθεί η οσφυϊκή περιοχή να ξεπεράσει τη φλεγμονή και τη κρίση πόνου προσφέροντας σχετική σταθερότητα στη ΣΣ.