ελ

Εγχύσεις Σπονδυλικής Στήλης

Είναι η τοποθέτηση φαρμάκων που έχουν τοπική δράση, με ένεση σε ορισμένα σημεία της ΣΣ. Για δύο λόγους χρησιμοποιούμε τις εγχύσεις: α) για διαγνωστικούς, να καθορίσουμε τη πηγή του πόνου στο πόδι, στη μέση, στον αυχένα ή στο χέρι και β) για θεραπευτικούς που γίνονται στη πηγή του πόνου για θεραπεία. Με τις εγχύσεις σχεδόν πάντοτε, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και ειδικές ασκήσεις κινητικότητας και ενδυνάμωσης.

Οι εγχύσεις πρέπει πάντοτε να γίνονται υπό την καθοδήγηση αξονικού τομογράφου ή ακτινολογικού μηχανήματος ώστε να επιβεβαιώνεται η ορθή και ασφαλής τοποθέτηση των φαρμάκων διαφορετικά ο κίνδυνος λάθους είναι σοβαρός.

Οι επισκληρίδιες εγχύσεις σκοπό έχουν να πολεμήσουν το πόνο που υπάρχει στο χέρι ή το πόδι λόγω ερεθισμού από φλεγμονή ή πίεση ρίζας. Τα φάρμακα περιλαμβάνουν αναισθητικό και αντιφλεγμονώδες συνήθως κορτιζόνη. Για διαγνωστικούς λόγους μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο αναισθητικό για να αξιολογήσουμε τον πόνο, αν ηρέμησε μετά τη έγχυση ή όχι. Αν συνεχίσει ο πόνος σημαίνει ότι δεν είναι η εν λόγω ρίζα το αίτιο του πόνου αλλά υπάρχει και άλλη ρίζα υπεύθυνη.

Ενδαρθρικές σπονδυλικές εγχύσεις, γίνονται στις μικρές αρθρώσεις των σπονδύλων για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς λόγους. Συνήθως ο πόνος προέρχεται από εκφυλιστική αρθρίτιδα ή τραυματισμό στον αυχένα ή τη μέση με επέκταση στον ώμο, πόδι ή στους γλουτούς. Διαγνωστικός ή θεραπευτικός είναι και εδώ η έγχυση. Αν ο πόνος ηρεμήσει με το αναισθητικό τότε εγχέεται και το αντιφλεγμονώδες.

Εγχύσεις στη ιερολαγόνιο άρθρωση,  είναι το ίδιο περίπου όπως στις ενδαρθρικές εγχύσεις. Η άρθρωση αυτή ενώνει το ιερό οστούν με τη λεκάνη και αρκετές φορές φλεγμαίνει προκαλώντας πόνο και χωλότητα με επέκταση του πόνου στη μέση, γλουτούς και πόδι. Πολύ συχνά δυνατόν να υπάρχουν ενοχλήματα και στις δύο αρθρώσεις συγχρόνως μα ανάλογα ενοχλήματα. Ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η διαγνωστική έγχυση μόνο με αναισθητικό για να εντοπίσουμε την αιτία του πόνου.

Οι εγχύσεις στη σπονδυλική στήλη είναι συνήθως ασφαλείς χωρίς μεγάλες και σοβαρές επιπλοκές αν ο γιατρός είναι έμπειρος και εκπαιδευμένος στη μέθοδο αυτή. Επιπλοκές που δυνατόν να εμφανιστούν είναι: αιμορραγία, φλεγμονή, τραυματισμός νεύρου, πάρεση, παράλυση, ισχαιμική νέκρωση, σπονδυλικός πόνος, μυϊκή αδυναμία, αύξηση του προϋπάρχοντος πόνου όχι βέβαια συχνά.

Η χρησιμοποίηση της κορτιζόνης δυνατόν να εμφανίσει μικρή αύξηση του σακχάρου του αίματος, ναυτία, διαταραχές στην εμμηνορρυσία, διάρροια, πολυφαγία, όχι βέβαια συχνά.

Τελείως αντένδειξη για εγχύσεις είναι οι ασθενείς με αλλεργία στο αναισθητικό ή τη κορτιζόνη, με αιμορραγική προδιάθεση, με διαβήτη, με μη ελεγχόμενη ψηλή αρτηριακή πίεση ή με φλεγμονώδη δερματίτιδα στο σημείο των εγχύσεων.