ελ

Φυσικοθεραπεία

Η αποκατάσταση του οργανισμού μετά από χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη είναι ένα σημαντικό μέρος για να επανακτήσει ο οργανισμός πλήρη αποκατάσταση όσο γρηγορότερα και όσο πιο πλήρως γίνεται.

Αυτό επιτυγχάνεται με την Φυσικοθεραπεία (Physiotherapy) που πρέπει να δράσει σε ορισμένες καταστάσεις για να έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει ο φυσικοθεραπευτής να είναι γνώστης των καταστάσεων αυτών και ιδιαίτερα να έχει όρεξη για δουλειά και να βλέπει τον κάθε ασθενή σαν ξεχωριστή περίπτωση χωρίς να σημαίνει ότι κάθε πρωτόκολλο αποκατάστασης αφορά όλους ασθενείς με τον ίδιο τρόπο. Οι ασκήσεις πρέπει να αρχίζουν συνήθως τη 1η  ή 2η μέρα μετά το χειρουργείο.

 

Στόχοι της Αποκατάστασης και Φυσικοθεραπείας:

  • Ανεξαρτησία στην έγερση και κατάκλιση στο κρεβάτι
  • Ανεξαρτησία με ή χωρίς βοήθημα (περιπατητήρα, πατερίτσες) στο περπάτημα
  • Ανεξαρτησία στην άνοδο και κάθοδο σκάλας
  • Αποκατάσταση κινητικότητας μικρών και μεγάλων αρθρώσεων
  • Αποκατάσταση της δύναμης των μυών και ανεξαρτησία στα προγράμματα αποκατάστασης

 

Έλεγχος του Πόνου: Ο φυσιοθεραπευτής έχει εκπαιδευτεί να αντιμετωπίζει το πόνο μετά από χειρουργική επέμβαση. Ελεγχόμενος ο πόνος είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τον ασθενή ώστε να αποκτήσει την απαραίτητη δύναμη διότι το πρόγραμμα αποκατάστασης δεν επιτυγχάνει αν υπάρχει έντονος πόνος.

Μέσα που χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό είναι τα ψυχρά ή θερμά επιθέματα (ανάλογα με τη περίπτωση), τοποθέτηση του ασθενούς σε ιδιαίτερες ανώδυνες θέσεις, ιδιαίτερες ανώδυνες ασκήσεις και ηλεκτρικές συσκευές (πχ. TENS). Όλα αυτά είναι πολύ εύκολα να τα μάθει ο ασθενής και να τα κάνει κατά τη διάρκεια της ημέρας μόνος του στο σπίτι.

 

Εξειδικευμένη εξάσκηση: Ο φυσικοθεραπευτής αναπτύσσει ένα πρόγραμμα ιδιαίτερο για τον ασθενή ανάλογα με την επέμβαση που υποβλήθηκε, με τον σωματότυπο του, τη κατάσταση των ιστών του και την ηλικία του. Η εξάσκηση επικεντρώνεται στη περιοχή των μυών που έχουν ανάγκη ενδυνάμωσης για να σταθεροποιήσουν τμήματα της ΣΣ.

Δυνατόν να περιλαμβάνουν: Μύες στη περιοχή της χειρουργικής ουλής, μύες που είναι αδύναμοι από νευρολογικό πρόβλημα προϋπάρχον της επέμβασης, κυρίως όμως ενίσχυση και ενδυνάμωση όλων των βραχέων μυών που βρίσκονται και δρουν πέριξ των σπονδύλων που σκοπό έχουν τη σταθεροποίηση της ΣΣ για να  προστατεύσουν τη χειρουργημένη περιοχή αλλά και από προβλήματα στο μέλλον. Ακόμα η φυσιοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει περιοχές όπου η   κινητικότητα και ευκαμπτότητα είναι περιορισμένη από τη πρόσφατη επέμβαση. Ο φυσιοθεραπευτής είναι εκπαιδευμένος να επιλέξει ασφαλείς και κατάλληλες ασκήσεις για κινητοποίηση και ενδυνάμωση περιοχών πέριξ της χειρουργηθείσας περιοχής.

 

Εκπαίδευση του ασθενούς για τα προγράμματα: Ο ασθενής μπορεί να λύσει όλες του της απορίες για τις ασκήσεις και τη χειρουργική του επέμβαση μιλώντας με το φυσιοθεραπευτή αφού μπορεί να του απαντήσει σε αρκετά ερωτήματα που έχει. Ο χειρουργός της ΣΣ θα απαντήσει στα υπόλοιπα ερωτήματα. Η επιτυχία της αποκατάστασης εξαρτάται φυσικά από τη θέληση του ασθενούς να δουλέψει σκληρά με το φυσιοθεραπευτή  αρχικά και να ακολουθεί τα προγράμματα αργότερα μόνος του στο σπίτι.