ελ

Οσφυαλγία, Ισχιαλγία, Οσφυοϊσχιαλγία, Ραχιαλγία

Οσφυαλγία,Ισχιαλγία
Οσφυοϊσχιαλγία,
Ραχιαλγία

Οσφυαλγία, είναι το άλγος στην οσφύ δηλαδή πόνος στη μέση. Δεν είναι πάθηση αλλά σύμπτωμα Ο δίσκος στην περιφέρεια του έχει αισθητικά νεύρα και ο ερεθισμός τους δημιουργεί πόνο, που αντανακλά στον άνθρωπο εξωτερικά, από το σημείο που βρίσκεται ο προβληματικός δίσκος και επεκτείνεται κατά μήκος του ερεθισμένου νεύρου (ρίζας).

ΑΙΤΙΑ

Αρκετές φορές το νεύρο (ρίζα) που πορεύεται πίσω ακριβώς από τον δίσκο ερεθίζεται από προβολή του δίσκου και τότε ο πόνος αντανακλά στη πορεία του και επεκτείνεται μέχρι και τα δάκτυλα του ποδιού. Αυτό λέγεται ισχιαλγία (άλγος στο ισχιακό νεύρο που σχηματίζεται από σύνολο ριζών). Πολλές φορές μπορεί να είναι αμιγώς οσφυαλγία ή ισχιαλγία και άλλες οσφυοϊσχιαλγία, δηλαδή πόνος και στην οσφύ (μέση) μαζί με τη νευρίτιδα-ριζίτιδα.

Αντίστοιχη εικόνα και αίτια βρίσκουμε στην Ραχιαλγία, που αντιστοιχούν αυτά στην θωρακική περιοχή της θωρακικής σπονδυλικής στήλης. Πιθανόν ο πόνος στη ραχιαλγία να αντανακλά και μπροστά στο θώρακα αφού ερεθιστούν τα μεσοπλεύρια νεύρα που πορεύονται με τις πλευρές προς τα εμπρός μέχρι το στέρνο. Αυτός είναι ο λόγος που αρκετές φορές υποδύεται η θωρακαλγία και πόνο καρδιακό (στηθάγχη).

Αρκετές φορές ο άρρωστος παραπονείται λέγοντας ότι ‘’πήγα σε 3-4 γιατρούς και ο κάθε ένας μου λέει ότι έχω διαφορετικό πράγμα, άλλος μου λέει για οσφυαλγία, άλλος ισχιαλγία, άλλος δισκοπάθεια και άλλος ριζίτιδα ή οσφυοϊσχιαλγία. Τι τέλος πάντων έχω;’’ Όλα αυτά είναι περίπου το ίδιο πράγμα, απλά ο κάθε γιατρός χρησιμοποιεί διαφορετική ορολογία που σημαίνει περίπου τα ίδια πράγματα.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η οσφυαλγία, ο πόνος στη μέση, στον άνθρωπο είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα και πιστεύεται ότι το 80% - 90% των ανθρώπων θα περάσει στη διάρκεια της ζωής του τουλάχιστον μια κρίση οσφυαλγίας ή αυχεναλγίας. Φαίνεται ότι κανένα άλλο ζώο στο πλανήτη δεν έχει οσφυαλγία και ο άνθρωπος το πληρώνει από την εποχή που στάθηκε όρθιος για να περπατήσει. Στην Αμερική που υπάρχουν στατιστικές, υπολογίζεται ότι πάνω από 30 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από οσφυαλγία ηλικίας 25 μέχρι 65 ετών. Από αυτούς λιγότερο από το 5% είναι υποψήφιοι για χειρουργική αντιμετώπιση. Από αυτούς που χειρουργούνται υπολογίζεται σήμερα ότι το 10% - 20% πιθανόν να μην εξαφανιστούν τα ενοχλήματα αλλά να υπάρχουν λίγο ή μεγάλο χρόνο από την επέμβαση.

Ο πόνος στην οσφύ (μέση) μπορεί να προέλθει από το οστικό μέρος των σπονδύλων, από τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, από τους συνδέσμους που καλύπτουν τους σπονδύλους και τους δίσκους, από τους το νωτιαίο μυελό και τα νεύρα ή από τους μύες της μέσης ή ακόμα από το δέρμα της περιοχής. Οσφυαλγία μπορεί να παρουσιαστεί από όργανα της πυέλου ή της κοιλιάς. Για την αντιμετώπισή της θα πρέπει να διαγνωστεί η αιτία του πόνου.